Desmuntem l’Edat Mitjana! – Curs d’estiu ICE-UAB 2018

    Fa alguns anys ja que tinc a l’agenda una cita obligada: impartir algun dels cursos d’estiu de l’Institut de Ciències de l’Educació (ICE) de la Universitat Autònoma de Barcelona, que s’organitzen a la Casa de la Convalescència de l’Hospital de Sant Pau.

    El curs d’aquest any (del 9 al 13 de juliol de 2018) em fa una il·lusió especial perquè és el primer del que m’encarrego en solitari (reeditaré també aquest any un curs que vaig fer l’any passat amb en Jordi Morera sobre ludificació a les aules) i he decidit dedicar-lo a un dels temes que sempre m’han fascinat més al llarg dels meus anys de recerca i docència: la imatge que tenim de l’Edat Mitjana i el desmuntatge dels tòpics, mentides i imatges interessades que s’han anat construïnt al llarg dels segles per minusvalorar un dels grans moments formatius d’Europa.

    Si us interessa el contingut, podeu accedir al web de l’ICE a través d’aquest enllaç per saber més de com formalitzar la matrícula.  Us deixo aquí la informació de la fitxa del curs, per si és del vostre interés o d’algun conegut:

     

    Desmuntem l’Edat Mitjana!
    Curiositats, tòpics i mentides sobre l’Europa medieval

     

    Benvinguts a l’Edat Mitjana, deu segles d’història sobre els que sempre tenim la sensació de saber-ho tot o, com a mínim, saber (i amb això ens val!) que van ser un desastre total: fams, guerres, brutícia, retràs cultural, persecucions religioses, intransigència, brutalitat, misogínia, societat piramidal… I deu ser veritat, ja que les novel·les històriques, el cinema i els llibres de text ho repeteixen una vegada rere altra.

    El cert, però, és que la imatge que tenim de l’Europa medieval ha passat per massa filtres interessats (el Renaixement, les revolucions burgeses, el Romanticisme, el relativisme modern…) que han construït una visió col·lectiva de l’Edat Mitjana ben distorsionada.

    En aquest curs intentarem, al llarg de deu sessions de dues hores (dues sessions al dia), aturar-nos a veure el perquè dels diferents tòpics i mentides sobre l’Europa medieval i a treure a la llum la profunditat de l’època: hi desfilaran grans personatges, curiositats i nous punts de vista que, potser, ens reconciliaran amb els segles més importants per entendre els problemes del nostre món actual.

    Sessions:

    1. Com es construeixen una època històrica i els seus tòpics? – La creació de “l’Edat Mitjana” i la seva evolució dins del pensament occidental
    2. Què hi va haver entre Roma i l’Edat Mitjana? – La sorprenent modernitat de l’Antiguitat Tardana
    3. De com els irlandesos van salvar la civilització – El nexe desconegut amb la tradició clàssica.
    4. Els “Renaixements” abans del Renaixement (I) – Carolingis i otònides
    5. Els “Renaixements” abans del Renaixement (II) –  L’explosió cultural del segle XII.
    6. Posem ordre a l’Europa Feudal – Ni senyors tan violents, ni camperols tan sotmesos
    7. Hi havia dones a l’Edat Mitjana? – Les grans desconegudes d’una època desconeguda
    8. El cos a l’Edat Mitjana –  Medicina, higiene i sexualitat
    9. Les altres “Edats Mitjanes” – Dissidència, cultura política i moviments socials.
    10. “Llums, càmera, acció!” – La deformació de l’Edat Mitjana al cinema

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *